Sodexo vill förbättra arbetsmiljön
Tillsammans med Harvard University och Dana-Farber Cancer Institute, ska Sodexo undersöka hur hälsa och säkerhet hos medarbetare i driften påverkas av den dagliga arbetsmiljön.
Bevisen för hur arbetsmiljön påverkar hälsan ökar. Till exempel har dåliga arbetsförhållanden med långa arbetstider och svagt stöd från överordnade blivit sammankopplat med en ökad risk för hjärt och kärlsjukdomar och depression.
På samma sätt har sambandet mellan skiftarbete och sömnproblem, fetma och arbetsskador blivit tydligt. Faktorer som dessa bidrar i sin tur till ökad sjukfrånvaro och kostnader för de anställda.
Det har även Arbetsmiljöverket i Sverige konstaterat och införde därför den 31 mars 2016 nya föreskrifter om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön (se cleannet från den 17/3 2016).
Sodexo hoppas att forskningsresultaten ska mynna ut i nya branschrekommendationer samt förbättringar för såväl företagets egna anställda som för andra i branschen.