23948sdkhjf

Sjukhusstädningen har försämrats

Sjukhusstädningen har försämrats under de senaste fem åren. Det visar en färsk enkätundersökning som undersköterskor och huvudskyddsombud svarat på.

Enligt undersökningen har städningen blivit sämre på 47 procent av sjukhusen, medan den blivit bättre på 23 procent. Konkurrensutsättning och den prispress som följer med den, anges som den viktigaste orsaken. Idag är det bara en tredjedel av alla region- och länssjukhus som har städningen i egen regi.

Över hälften av huvudskyddsombuden uppger att det skett besparingar på städverksamheten de senaste fem åren. Samtliga tillfrågade huvudskyddsombud är av åsikten att sjukhusstädning inte är en lämplig verksamhet att upphandla.

Riktlinjerna om städning i vårdlokaler fastslagna av Svensk Förening för Vårdhygien (SFVH) säger att utbildning för såväl vårdpersonal som städpersonal, inklusive tidsbegränsat anställda, krävs för att uppnå god patientsäkerhet. Ändå är långt ifrån alla lokalvårdare på sjukhus utbildade. I synnerhet inte timanställda.

Undersökningens slutsats är att konkurrensutsättningen av sjukhusstädningen lett till sämre städning och en ökning av vårdrelaterade infektioner (VRI). Att utbildningen av lokalvårdare bör förbättras och säven gälla timanställda. Samt att utbildade lokalvårdare och vårdpersonal bör arbeta i team för att uppnå en tillräckligt god städning.



Trots vetskapen om att VRI orsakar 700 dödsfall per år och en kostnad på 3,7 miljarder kronor, har relativt lite gjorts för att få bukt med problemen.

Sedan 2011 finns en nationell överenskommelse om förbättrat patientsäkerhetsarbete mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). En viktig del i det arbetet är regelbundna mätningar av förekomsten av VRI. Det arbetet gav snabbt mätbara resultat och mellan 2008 och 2009 minskade förekomsten med över två procentenheter. Men den positiva utvecklingen avtog och sedan 2009 har förekomsten av VRI inte minskat i önskvärd takt.

Lokalvårdare på sjukhus bör enligt undersökningen ha en utbildning som innehåller:

• Utbildning inom Nordisk städstandard

• SRY, PRYL eller motsvarande

• Hygienutbildning

• Kompetens i att hantera städmaskiner

• Svenska i tal och skrift

Utöver detta bör de ha utbildning i hygienrutiner, smittvägar, infektionskänsliga patienter och städningens betydelse för att minska smittspridning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063