Många negativa till "hälsoväxling"
Regeringens förslag om "hälsoväxling" kritiseras hårt av Almega och många andra remissinstanser. Förslaget innebär att arbetsgivarna ska vara med och betala för anställda som är långtidssjukskrivna.
De långa sjukskrivningarna ökar och många av dem har arbetsrelaterade orsaker, det visar den senaste statistiken från både Afa Försäkring och Arbetsmiljöverket.
För att komma till rätta med de arbetsrelaterade sjukskrivningarna vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll att arbetsgivarna ska betala 25 procent av sjukersättningen för anställda som är sjukskrivna mer än tre månader.
Almega Tjänsteföretagen motsätter sig förslaget i dess helhet. Organisationen vill se andra åtgärder för att minska sjukfrånvaron. Exempelvis en bättre och tidigare dialog mellan arbetsgivarna, försäkringskassan och den sjukskivans läkare.
Almega betonar också den sjukskrivnas ansvar i rehabiliteringen och skriver att rätten till sjukfrånvaro på grund av arbete och att erhålla sjukpenning tydligare bör kopplas till ett aktivt deltagande i rehabiliteringen.
I remissvaret varnar företagsorganisationen också för att en "hälsoväxling" kan komma att innebära att arbetsgivarna blir restriktivare när de anställer nyanlända och att integrationen därmed försvåras.
Även Svenskt Näringsliv motsätter sig förslaget och framhåller bland annat risken för att personer med en sjukdomshistoria eller funktionsnedsättning kan få svårare att få jobb. Arbetsgivarna kommer helt enkelt att kolla upp de arbetssökande ännu mer noggrant.
Risken för utslagning på arbetsmarknaden framhålls också av LO.