23948sdkhjf

Samhall anställer hellre friska än sjuka



2015 var ett bra år för Samhall. Företaget satte 5 000 personer som stod utanför arbetsmarknaden i arbete, personer som varit arbetslösa länge. Men nu framkommer kritik.

Andelen Samhallanställda som inte har funktionshinder, utan bara varit arbetslösa under en mycket lång tid, har ökat på bekostnad av dem som verkligen har fysiska eller psykiska handikapp. Marcus Storch, som var ordförande för Samhall under 1990-talet, säger i en artikel i Svenska Dagbladet att det är en tragedi.

Han anser att det finns två orsaker till Samhalls ändrade inriktning:

För det första resulterar statens övergångskrav, som säger att en viss del av Samhalls arbetsstyrka ska gå vidare ut på den reguljära arbetsmarknaden, i att företaget hellre anställer friska personer än sjuka. På så vis kunde Samhall leva upp till kravet under 2015 och bidra till att drygt 1 000 personer fick jobb i andra företag.

För det andra minskade regeringen, i samband med den ekonomiska krisen under 1990-talet, den så kallade merkostnadsersättningen till Samhall. Det är pengar som ska kompensera företaget för att de anställda inte har full arbetsförmåga.

Företaget måste alltså i högre grad finansiera sin egen verksamhet.

Enligt Marcus Storch resulterade den minskade merkostnadsersättningen i att antalet anställda med handikapp eller utvecklingsstörning också minskade.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ska nu tillsätta en utredning för att ta reda på om statens minskade subventioner verkligen resulterat i att Samhall hellre anställer folk med relativt god arbetsförmåga, än de svagaste i samhället.

– Jag är orolig för att det kan vara så, men vet inte om det finns fog för oron. Det är ett av skälen till att jag planerar att göra en översyn, säger ministern till SvD.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063