23948sdkhjf

Förbud mot energislukande dammsugare

Från 1 september införs – enligt ett centralt EU-direktiv – ett tak för hur mycket el en dammsugare får dra. Samtidigt kommer regler för hur bra de ska dammsuga och hur mycket de får bullra.
Från den 1 september förbjuds, enligt ett EU-direktiv tillverkning och import av dammsugare med en motoreffekt över 1 600 watt. Förbudet gäller inom hela EU.

De nya maxvärdet kompletteras med krav på ekodesign och energimärkning för dammsugare. Den nya regeln förväntas spara 19 terawattimmar (TWh) årligen i EU. Det kan jämföras med Sveriges totala elanvändning som förra året var 142 terawattimmar.

Dammsugare har sedan 1960-talet utvecklats till att få allt starkare motorer, från 500 watt år 1960 till drygt 2 500 watt år 2010. Men tester från bland annat svenska Energimyndighetens Testlab visar att det inte finns något direkt samband mellan hög effekt och dammupptagningsförmåga. I testerna har dammsugare med motoreffekt på 1 200 watt lika bra och ibland bättre dammupptagning är dammsugare på 2 000 watt.

– För att snabbt få ner elanvändningen hos dammsugare har EU röstat igenom nya ekodesignkrav för dammsugare, samtidigt som det nu också ställs krav på hållbarhet, berättar Johanna Wittlock på Energimyndigheten.

EU-kraven reglerar maxeffekt och energianvändning per år. I beslutet finns även mininivåer på funktion som en dammsugare måste uppfylla, som dammupptagningsförmåga och maximal tillåten ljudnivå. Energimärkningsetiketten ska informera om årlig energianvändning, ljudnivå, dammupptagning på matta och hårt golv samt filtreringsförmåga.

– Energimärkningen är till stor hjälp för konsumenten när det är dags att köpa ny dammsugare. Symbolen gör det lätt att jämföra både energianvändning och prestanda mellan olika märken, säger Johanna Whitlock.

Både energimärkningen och kravet på ekodesign för dammsugare träder i kraft den 1 september 2014.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062