Stöd till arbetsgivare för att få ner kvinnors sjuktal
Arbetsmiljöverket påbörjar nu, i samband med Internationella kvinnodagen, en informationssatsning med sikte på könsskillnader i arbetsmiljön. Syftet är att öka kunskaperna om hur arbetsmiljön ser ut för kvinnor och män och få ner kvinnors sjuktal inom arbetslivet.
Arbetsmiljöverkets nya informationssatsning siktar mot att båda könens villkor ska vara likvärdiga när det gäller frågan om en så riskfri arbetsmiljö som möjligt.
Ett syfte är att ta reda på vad det konkret är i arbetsmiljön som gör att kvinnors ohälsa är högre än mäns.
– Arbetsgivarna behöver få mer kunskap om hur deras personal utsätts för risker i sitt arbete –ofta på helt olika sätt beroende på om de är kvinna eller man. Forskning visar betydelsen av hur arbetet organiseras, säger Mats Ryderheim , projektledare för Kvinnors arbetsmiljö på Arbetsmiljöverket. I samtal med arbetsgivare, bland annat i samband med inspektioner kommer följande frågor att diskuteras:
• Har kvinnor och män samma möjlighet att påverka och vara delaktiga i frågor som rör arbetsmiljön?
• Om kvinnor och män har samma befattningar, har de också samma arbetsuppgifter?
• Finns maskiner som blivit ”könsmärkta” – det vill säga som i huvudsak enbart används av det ena könet?
I tidigare insatser har dessa samtal blivit en ögonöppnare.
På vissa arbetsplatser där ett kön dominerade hade arbetsgivaren missat att undersöka arbetsuppgifterna och arbetsmiljön för det kön som var i minoritet – till exempel lokalvårdarna på ett sågverk eller kontorspersonalen på ett verkstadsföretag. Det kom också fram att en ung tjej som sökt sig till en mansdominerad bransch kan uppleva det som ovälkomnande om det råder brist på anpassade arbetskläder.