23948sdkhjf

Inte självklart mer flexibelt att hyra in personal

Inhyrd personal riskerar att få sämre utvecklingsmöjligheter samt en hög otrygghet i sitt arbete. Dessutom kan inhyrning, tvärtemot intentionerna, minska flexibiliteten i organisationer. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.
I sin avhandling Inhyrningens logik beskriver Hannes Kantelius konsekvenser av användningen av inhyrd arbetskraft. Idag arbetar ungefär 1,4 procent av alla anställda i Sverige inom bemanningsbranschen, som vuxit i finanskrisens spår. Diskussionen kring branschen handlar oftast om relationen mellan uthyrd personal och bemanningsföretaget. Men Hannes Kantelius studie visar att det är minst lika viktigt att uppmärksamma kundföretagens inhyrningsstrategier.

– Syftet med att hyra in personal är oftast att skapa flexibilitet. Men om inhyrningsstrategin inte är anpassad utifrån exempelvis kompetenskrav och upplärningstid, kan inhyrning istället leda till en oförutsedd inflexibilitet, säger Hannes Kantelius.

Avhandlingen bygger dels på kvalitativa fallstudier vid ett antal kund- och bemanningsföretag, dels en enkätundersökning besvarad av drygt 500 uthyrda tjänstemän. Fallstudierna studerar uteslutande kundföretag som använder sig av långtidsinhyrning.

Avhandlingen visar vilka organisatoriska mekanismer som är verksamma vid inhyrning men också hur en sorts ”inhyrningens logik” bland annat kan skapa skillnader i utvecklingsmöjligheter mellan kundföretagets och den inhyrda personalen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063