Frivilliga samlade elva ton skräp på stränder i sydväst
Den så kallade Kusträddardagen blev en entydig framgång. På bara några timmar samlade runt 1 500 frivilliga människor in mer än elva ton skräp på stränder som finns på sträckan Strömstad till Simrishamn.
– Det här visar att människor är mycket engagerade nedskräpningsfrågan, säger Anna Linusson, VD på Håll Sverige Rent. Att så många människor är beredda att ta av sin fritid en lördag för att plocka skräp är fantastiskt. Samtidigt är det sorgligt att det är så mycket skräp på våra stränder.
På de tolv stränderna där Håll Sverige Rent anordnade aktiviteter på Kusträddardagen samlades allt från föreningar, scoutkårer, surfare, enskilda medborgare, barnfamiljer till politiker och tjänstemän för att plocka skräp.
Mycket av skräpet som samlades var ilandflutet, men även skräp som slängts på stranden förekom flitigt. Kusträddarna samlade in runt 100 kubikmeter skräp, som sammanlagt vägde drygt elva ton. Det mest frekventa skräpet var plast, följt av trä och skrot. Hela 177 kilo farligt avfall samlades in, som spillolja, sprayburkar och batterier. Mycket av skräpet bestod av fiskredskap, förpackningar och plastdunkar, men bland annat möbler, en rökgranat, lampor, bildäck, bilbarnstolar, tvättställ, fyrverkerier, kläder, cyklar och skor hamnade i de gula säckarna.
Mest skräp samlades in i norra Bohuslän, men på alla orter fylldes sopsäckarna snabbt med skräp.
Enligt Stena Recycling, som hämtade skräpet på nio av de tolv stränderna, var mjukplasten som samlades in så förorenad att den inte gick att återvinna, utan gick till förbränning istället. Även träet energiåtervanns, alltså förbrändes till värme. Oljeresterna förbrändes i speciella anläggningar för farligt avfall.
Marint skräp utgör ett av de stora miljöhoten i havet och längs våra kuster. Och havet är fullt av skräp. Endast 15 procent av skräpet i havet flyter upp på våra kuster, resten sjunker till botten eller flyter runt ute till havs.