23948sdkhjf

Debatt: ”Så möjliggör modern design energieffektivitet i framtidens läkemedelsindustri”

Elomatics Mona Åkerholm om energieffektivisering och varför traditionellt fokus på funktionalitet snarare än effektivitet i renrumsmiljöer är ohållbart på lång sikt.

Den globala energikrisen har drivit fram ett nödvändigt skifte i hur industrier fungerar, och läkemedelstillverkning är inget undantag. Samtidigt som läkemedelsindustrin står inför ett ökat tryck på att minska sin miljöpåverkan har vi, precis som alla andra branscher, även ett ansvar att göra det.

Ekonomiska påtryckningar, i kombination med kraven på miljömässig hållbarhet, har tvingat vår sektor att granska vår energianvändning. Nu, mer än någonsin, måste läkemedelsföretag prioritera energieffektivitet – inte bara som ett sätt att sänka kostnader, utan även som en strategisk insats som går i hand med både miljömål och vårt ansvar som bransch.

Lyckligtvis är läkemedelsindustrin unikt positionerad för att föregå med gott exempel. Att anta hållbara metoder är inte bara en nödvändighet – det är en möjlighet. Ett effektivt tillvägagångssätt som går i linje med miljömål, säkerställer högsta kvalitetsstandard och samtidigt sparar kostnader är att prioritera energieffektivitet i kontrollerade miljöer.

Ventilationssystemen (HVAC) står ofta för den största delen av energiförbrukningen, men dessa system är avgörande för att upprätthålla de kontrollerade miljöer som är nödvändiga för produktionen, där även små avvikelser kan påverka produktens kvalitet och säkerhet. Det traditionella fokuset på funktionalitet snarare än effektivitet i renrumsmiljöer har dock lett till energiförbrukningsmetoder som är ohållbara på lång sikt.

Renrum har historiskt sett designats med fokus på att möta kraven definierade i god tillverkningssed (Good Manufacturing Practices, GMP) snarare än att minimera energianvändningen. Men i takt med att energikostnaderna stiger och miljökrav skärps är denna inställning inte längre hållbar. Idag måste läkemedelsföretag balansera behovet av att motverka (kors-) kontaminering med det lika viktiga behovet av att minska sitt miljöavtryck.

Ett av de mest avgörande tillfällena att förbättra energieffektiviteten är redan under designfasen. Besluten som påverkar energieffektiviteten fattas tidigt i planeringsprocessen, eftersom det både är kostsamt och opraktiskt att genomföra ändringar eller eftermonteringar när konstruktionen väl är klar. Därför är det viktigt att noggrant överväga dessa beslut och använda professionella beräkningsmetoder för att säkerställa en optimal design från början.

Effektiv projektering börjar med en omfattande bedömning av HVAC-kraven, inklusive antalet luftomsättningar per timme som behövs för att upprätthålla renrumsstandarder. Höga luftomsättningskrav leder till onödig energiförbrukning och för få luftomsättningar kan äventyra anläggningens tillförlitlighet och säkerhet.

Genom att även använda modern teknik och automatisering för att matcha anläggningens behov i realtid kan vi minska energislöseriet avsevärt. Till exempel kan anläggningens styrsystem (BMS) växla till ett ECO-läge som reducerar ventilationen till ett minimum under icke-operativa timmar. Möjligheten att kontrollera mängden frisk luft som kommer in i anläggningen via BMS kan leda till betydande energibesparingar.

Att uppnå energieffektivitet inom läkemedelstillverkning handlar inte bara om teknik och design, utan även om människor. För att övergå till mer hållbara metoder krävs en förändring av organisationskulturen, där energieffektivitet ses som ett gemensamt ansvar på alla nivåer i företaget.

I takt med att läkemedelsindustrin fortsätter att växa, växer också vårt ansvar att bedriva verksamheten på ett hållbart sätt. Genom att prioritera energieffektivitet redan i designfasen, använda modern teknik och främja en hållbarhetskultur, kan företag både minska sin miljöpåverkan och uppnå betydande kostnadsbesparingar.

Skapa en konkurrensfördel genom att samarbeta med experter som verkligen förstår värdet av energieffektiv design och som har bevisad erfarenhet. Välj partners som sömlöst kan integrera avancerad teknik för att minska din anläggnings koldioxidavtryck och möta dina unika operativa behov. Tillsammans kan ni skapa toppmoderna, miljömässigt ansvarsfulla och kostnadseffektiva anläggningar.

Som en innovativ, viktig och växande sektor är det dags för oss att ta tydliga steg mot en mer hållbar framtid där energieffektivitet inte bara är en eftertanke, utan en central del i varje beslut som fattas.

Mona Åkerholm  är senior vice president, pharma på Elomatic


Analys och ställningstagande är skribentens.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063