Krönika: Tjänar du för mycket skickar staten dig till Ukraina
Förra hösten införde regeringen ett lönegolv för att få anställa arbetskraftsinvandrare. Det är något som straffat inte minst städbranschen. 80 procent av medianlönen är en bra bit över vad kollektivavtalen i branschen ligger på. Många är de arbetskraftsinvandrare som under flera års tid har varit otroligt uppskattade medarbetare som nu har fått åka hem.
Kompetensbristen är stor i Sverige, det är hela anledningen till att vi har haft så stor andel arbetskraftsinvandrare. Men om företagen vill behålla arbetskraftsinvandrarna så är det ju bara att höja lönen till 80 procent av medianlönen kanske någon tänker. Så enkelt är det inte, av många anledningar. Marginalerna i städbranschen är låga, om någon hade fått lönen som krävts för att få arbetstillstånd hade det ofta varit svårt att gå runt.
I oktober kunde vi läsa om ett fall där en företagare hade lyckats höja lönen på en uppskattad medarbetare. Företagaren hade genom att bland annat höja till heltid samt ge medarbetaren ytterligare utbildning lyckats komma över gränsen på 80 procent. Men när ansökan om nytt arbetstillstånd skickades in till Migrationsverket började problemen. Myndigheten menade att löneökningen var för stor och hänvisade till märket. Märket är löneökningsnormen på arbetsmarknaden och var 2024 3,3 procent. Ett avslag på ansökan och beskedet att städerskan behöver lämna landet och resa till Ukraina.
Det är ytterst problematiskt att Migrationsverket försöker lägga sig i lönebildningen. Lönerna på svensk arbetsmarknad sätts genom den svenska modellen. Löneökningen som företagaren gav kvinnan från Ukraina var helt i enlighet med kollektivavtalen.
Migrationsdomstolen har nu granskat fallet och landat i att ge Migrationsverket en bakläxa. Löneökningen är tillräckligt låg enligt domstolen. Det är givetvis en vinst att Migrationsverket fick ett slag på fingrarna, dock är det oroande att Migrationsdomstolen menar att det kan finnas för hög löneökning.
Att den borgerliga regeringen valde att avskaffa arbetskraftsinvandringen som vi känt den är en katastrof. Inte bara för städbranschen, även om det är vi, tillsammans med restaurangnäringen som känt av det mest nu vid 80 procent. När man senare går vidare till 100 procent av medianlönen kommer fler branscher känna av detta. Det innebär i praktiken att halva svenska arbetsmarknaden blir omöjlig för arbetskraftsinvandring. Det är även många högutbildade som tjänar under 35 600 kronor. När Almega för några veckor sedan anordnade ett seminarium om arbetskraftsinvandringen erkände till och med de kända kritikerna till arbetskraftsinvandring, Hanif Bali och LO:s chefsekonom Torbjörn Hållö, att 100 procent av medianlönen kanske var lite väl högt.
Regeringen behöver göra om och göra rätt. Släng bort planerna om 100 procent av medianlönen, och när de ändå håller på bör de skrota lönegolvet generellt. De behöver svälja sin stolthet och erkänna att detta inte blev bra. Framför allt behöver de smälla Migrationsverket på fingrarna och göra det tydligt för dem att de ska hålla sig utanför lönebildningen.
Analys och ställningstagande är skribentens.
Släng bort planerna om 100 procent av medianlönen, och när de ändå håller på bör de skrota lönegolvet generellt.