23948sdkhjf

Så ska upphandlingarna bli mer hållbara

I dag den 10 oktober är det Världsdagen för miljömärkning, World Ecolabel Day, och ambitionen är att uppmärksamma miljömärkningar och certifieringars viktiga roll för att forma en hållbar framtid för både människor och planeten. Inför dagen hölls ett seminarium om miljömärkningarnas roll i den gröna omställningen i EU-parlamentet.

– Vi befinner oss i en trippelkris: Klimatet, förlusten av biologisk mångfald och spridningen av miljögifter. Vi måste förändra vår produktion och våra konsumtionsmönster. I en värld full av greenwashing är det viktigt att ha officiella miljömärkningar, sa Lena Schilling, Gröna gruppen, Österrike och som tillsammans med Delara Burkhardt, Socialdemokraterna i  Tyskland var dagens värdar.

Enligt The EU Ecolabel växer dock antalet miljömärkningar och nära 99 000 produkter representerade på EU-marknaden är miljömärkta  och antalet licenser har ökat med 240 och produkterna med 3 220 sedan mars 2024.

Enligt ett pressmeddelande från Svanen skriver organisationen ”att det finns enorm potential att bidra till miljö- och klimatmål genom hållbar offentlig upphandling” och EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, har föreslagit en revidering av upphandlingsdirektivet.

– Upphandlingsdirektivet, som sätter ramarna för all offentlig upphandling i hela EU, måste förtydligas så det blir enklare att ställa krav på märkning. Idag finns det ett ”green public procurement gap” mellan de miljömål som EU vill uppnå och de miljökrav som ställs i upphandling. Detta trots att det finns många företag i framkant som kan bidra till ett konkurrenskraftigt utbud av miljömässigt mer hållbara varor och tjänster, sa Anna Linusson, vd för Miljömärkning Sverige i en kommentar.

Därtill avhandlades det kommande direktivet om miljöpåståenden, Green claims, som har tillkommit i syfte att stoppa greenwashing.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.123