23948sdkhjf

Utreder hur arbetslivskriminalitet ska motverkas i upphandling

Efter beslut i fastighets- och servicenämnden står det klart att  Region Uppsala satsar cirka 200 000 kronor per år för att ansluta till konceptet Rättvist byggande i sina större upphandlade byggprojekt. Satsningen sker  i syfte att förebygga att arbetskraft exploateras, så kallad arbetslivskriminalitet och nu utreder regionen hur arbetslivskriminalitet kan motverkas inom fler områden, som städ, restaurang och transporter.

– Schyssta villkor ska vara självklart för alla som arbetar i byggprojekt på uppdrag av Region Uppsala. Att tillämpa Rättvist byggande är ett sätt att motverka att människor exploateras och se till att våra gemensamma pengar inte hamnar i händerna på oseriösa, eller i värsta fall kriminella, aktörer, säger Ann-Kristin Hilli (V), ordförande i fastighets- och servicenämnden i en kommentar.

Redan i dag kräver regionen att  byggföretag följer allmänna föreskrifter, som bland annat innefattar arbetsmiljö, uppförandekod och skatteinbetalningar. Det som tillkommer genom Rättvist byggande, som är en ideell organisation,  är bland annat att det kommer att göras fler uppföljande kontroller och att även underleverantörer följs upp så att de följer kollektivavtal utan anmärkningar och att det säkerställs att utländska arbetstagare har rätt arbetstillstånd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067