Arbetsolycksfall vanligare inom städ och fastighet än genomsnittet
Anställda inom städ och fastighet löper högre risk för råka ut för allvarliga arbetsolycksfall, där fallolycka är mest vanligt, än genomsnittet för hela den svenska arbetsmarknaden. Det visar en färsk rapport från Afa Försäkring. Inom städ är fallolycka i samma nivå för en stor del av olyckorna.
– Vi ser att anställda inom yrkesgrupperna har högre risk för allvarliga arbetsolycksfall än genomsnittet för hela den svenska arbetsmarknaden, säger Elin Henriksson, analytiker och statistiker på Afa Försäkring i en kommentar.
Nära 170 000 personer, vilket utgör 4 procent av totala arbetskraften i Sverige, var år 2021 sysselsatta i yrkesgrupperna städ och fastighet enligt försäkringsbolaget.
– I rapporten redovisas ett avsnitt med fördjupning om fallolyckor. Inom både städ och fastighet är en fallolycka den vanligaste orsaken till ett allvarligt arbetsolycksfall. Inom städ står fall i samma nivå står för 36 procent av olyckorna, medan fall från höjd står för 25 procent. Inom fastighet står fall i samma nivå för 22 procent och fall från höjd för 19 procent. Motsvarande siffror för hela arbetsmarknaden är 21 och 12 procent, säger Elin Henriksson vidare.
– Inom fastighet är det även vanligt med olyckor som beror på maskiner och verktyg eller att man lastar, lossar, bär eller flyttar saker, säger Elin Henriksson.
När det kommer till långvarig sjukfrånvaro, baserad på statistik som omfattar anställda i kommuner och regioner och privatanställda arbetare, så löper inte oväntat äldre högre risk att drabbas än yngre och oftast har kvinnor högre risk än män, förutom i gruppen privatanställda inom fastighet där män har högre risk.
– Muskuloskelala diagnoser, som ryggsjukdomar och reumatism, samt psykiska diagnoser är de vanligaste orsakerna till långvarig sjukfrånvaro inom städ och fastighet, säger Andreas Ek, analytiker och statistiker på Afa Försäkring.
Sticker ut i rapporten gör att privatanställda män inom städ har hög risk för långvarig sjukfrånvaro med psykisk diagnos medan motsvarande yrkesgrupp inom kommuner och regioner har förhållandevis låg risk, uppger Afa Försäkring.
Rapporten är baserad på 6 379 allvarliga arbetsolyckor och 33 892 långa sjukfall för perioden 2015 till 2022. Därtill har 190 arbetssjukdomar som har visat sig under åren 2015–2022 studeras.
Här finns rapporten i sin helhet.