23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Avtalstrohet och kvalitetskontroll:Två sidor av samma mynt?

1 % förbättrad avtalskontroll inom lokalvården motsvarar 4,5 MSEK för en typisk region, skrev SKR i slutet av 2023.

Avista Time hävdar att förbättrad kvalitetskontroll är en naturlig konsekvens av  att man har skapat rätt förusättningar även för den enskilde lokalvårdaren att göra ett bra jobb .  En stor del av det direkta värdet i förbättrad avtalstrohet är dock det minskade behovet av dyr administration, dvs chefer. som försöker tolka verkligheten och dra reaktiva slutsatser utan sammanhang,

Det totala värdet är större då det skapar en daglig och förutsägbar professionell leverans som gynnar alla parter .

Ökad avtalstrohet är liktydigt med ökad kvalitet inom lokalvården 

Vad som levererats jämfört med vad som avtalats låter som en enkel fråga. Inom offentlig sektor styr LOU denna. Hur den avtalstroheten följs upp är en annan. I dessa dagar med eskalerande budgetunderskott är dock lokalvården en del av lösningen. Det är avtalskontrollen som är en den stora friktionen. Mekaniken i matematiken är densamma med eller utan LOU. 

Om avtalet är otydligt blir svaret luddigt, fyllt med argument som saknar trovärdig, relevant och jämförbara data. Det leder ofta till tvister med en vi-och-dom relation i stället för ett löpande gemensamt kunskapsutbyte.som alla komplexa miljöer kräver. Lokalvård är komplext. I denna  dagliga verklighet behöver alla parter tillgång till samma trovärdiga, jämförbara och relevanta data  

Allför många  lider av detta idag. Viljan att investera i lokalvårdaren är låg. Källorna till denna otydlighet är många.  Behovet varierar löpande. Toleransen för att göra fel är lågt med lägsta-pris  och stor personalomsättning. Utöver detta lider branschen av resursbrist där många köpare har ett ekonomiskt underskott. Hårdast drabbade är regionerna. . (Bilden skall endast illustrera eknomisk press, ingen kommentar om  lokalvården i sig).

Utan städ stannar Sverige. Lokalvården är en del av lösningen inte problemet.

Utan en flexibel och löpande kvalitetsmätning, avvikelserapportering och behovsbaserad städning kommer inte avtalstroheten gå upp. Det gäller oavsett om du levererar till dig själv eller någon annan. I slutändan handlar det om vad och hur lokalvårdarens tid används till och varför,  varje dag. En timme är än timme. Behöver man inte städa just den dagen, så ofta, så är det inget självändamål att städa, Det är inget självändamål med övertid men det blir en konsekvens av icke hålbara scheman.

Lokalvårdaren är en outnyttjad källa  för att balansera avtal och kvalitet (upplevd och faktisk) över tiden  

Lokalvårdaren kommer alltid vara närmast vad som har gjorts, när det gjordes, till vilken uppskattad kvalitet samt varför det inte gick att göra det överhuvud-taget (avvikelse). Utan att ge lokalvårdarna rätt förutsättningar att göra det som behövs göras varje dag kommer aldrig slutkunden i sin tur få rätt förutsättningar att göra sitt arbete den tidpunkten. Det handlar inte om att jobba mer och hårdare utan smartare och behovsanpassat.

Varje dag är väldigt sällan lika, över året 

Med bättre kvalitetsmätning blir underlag och stärks förmågan att följa och analysera avtalstroheten .

  • avtalet, avverkningsgraderna, frekvenser och kvalitetskraven kan spegla verkligheten.
  • lokalvårdarens / kundens tid kan utnyttjas på bästa sätt
  • slutkund och lokalvårdare får rätt förutsättningar för städ-planering hela tiden
  • köparen och alla andra kan följa kvalitetsutfallet löpande, i realitid, reflektera tillsammans

Flexibla och dynamiska avtal med behovsbaserad städning med löpande kvalitetsmätning är en förutsättning för att alla parter skall kunna göra ett bättre arbete hela tiden: cheferna, lokalvårdarna, köparna och kunden. Det är Fair Play för alla!

Det är dessutom en bra affär för alla. För Sverige.  Utan tydliga avtal städas det garanterat för mycket med fel prio. Alla måste investera för att få denna effekt.  SKR nämnde en siffra om 4,5 msek frigjorda pengar per % ökad avtalstrohet för en typisk större region tidigare i år. Att investera när man saknar pengar eller budget är svårt. Att inte göra det innebär undergång.

Det finns en budget ingen pratar om: Konsekvenskostnaden.  Det där myntet motsvarar lokalvårdarens tid. Tid för pengar.

1 % bättre avtalstrohet är en mycket konservativ potential. 4,5 msek är en stor siffra.

"Vi är övertygade om att alla vet vad som måste göras, att det finns lösningar och att det finns goda exempel.  Vet ni inte vad, hur och till vilken effekt delar vi på Avista Times och våra kunder gärna med oss av vår erfarenhet." - Ulf Gullstedt, VD

Läs mer om Avista Time Kvalitetsstädning här.

Gör en fortsatt bra vecka!

- Avista Time

Avista Time AB
Industrigatan 4 a
112 52 STOCKHOLM
Stockholms stad
Sverige

Kontaktperson

SH

Sänd till en kollega

0.033