Förbud mot energislukande dammsugare

2014-08-25 | Marianne Ovesen | Nyheter

Från den 1 september förbjuds, enligt ett  EU-direktiv tillverkning och import av dammsugare med en motoreffekt över 1 600 watt. Förbudet gäller inom hela EU.

De nya maxvärdet  kompletteras med krav på ekodesign och energimärkning för dammsugare. Den nya regeln  förväntas spara 19 terawattimmar (TWh) årligen i EU. Det kan jämföras med Sveriges totala elanvändning som förra året var 142 terawattimmar.

Dammsugare har sedan 1960-talet utvecklats till att få allt starkare motorer, från 500 watt år 1960 till drygt 2 500 watt år 2010. Men tester från bland annat svenska Energimyndighetens Testlab visar att det inte finns något direkt samband mellan hög effekt och dammupptagningsförmåga. I testerna har dammsugare med motoreffekt på 1 200 watt lika bra och ibland bättre dammupptagning är dammsugare på 2 000 watt.

– För att snabbt få ner elanvändningen hos dammsugare har EU röstat igenom nya ekodesignkrav för dammsugare, samtidigt som det nu också ställs krav på hållbarhet, berättar Johanna Wittlock på Energimyndigheten.

EU-kraven reglerar maxeffekt och energianvändning per år. I beslutet finns även mininivåer på funktion som en dammsugare måste uppfylla, som dammupptagningsförmåga och maximal tillåten ljudnivå. Energimärkningsetiketten ska informera om årlig energianvändning, ljudnivå, dammupptagning på matta och hårt golv samt filtreringsförmåga.

– Energimärkningen är till stor hjälp för konsumenten när det är dags att köpa ny dammsugare. Symbolen gör det lätt att jämföra både energianvändning och prestanda mellan olika märken, säger Johanna Whitlock.

Både energimärkningen och kravet på ekodesign för dammsugare träder i kraft den 1 september 2014.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0Email this to someone

Hotellstädare belastas hårdare

Hotellstädning är stressigt och tungt. Idag måste dessutom de flesta städare ta hand om fler rum än tidigare. Arbetstempot skruvas upp och 85 procent av städarna har smärtor.

2017-01-19 | Marianne Ovesen | Nyheter

Samhall uppfann regel som inte finns

Samhall ljög för Torsby kommun för att få ett ettårigt avtal om tvätteriverksamhet i Sysslebäck. Ställd inför fakta erkänner företagets representant att han farit med osanning för att skynda på processen.

2017-01-19 | Marianne Ovesen | NEWSROOM, Nyheter, Rent

Städbolag stämmer Malmö kommun

Miab/NCA Facility Services stämmer Malmö kommun på 4,8 miljoner kronor för i förtid hävda kontrakt. Kommunen anser dock att företaget inte skött städningen enligt avtal.

2017-01-19 | Marianne Ovesen | Nyheter

Fastighetsfolket intervjuar SBS ordförande

Städbranschen stöder regeringens förslag om krav på kollektivavtalsliknande villkor i offentliga upphandlingar. Det säger Städbranschen Sveriges ordförande Mårten Widborg till tidningen Fastighetsfolket.

2017-01-18 | Marianne Ovesen | Nyheter

Kom till Clean & Facility i Malmö!

CLEAN & FACILITY är mässorna som speglar städ- och facilitybranschens utveckling och möjligheter. Mässan vänder sig till dig som arbetar med och/eller upphandlar städ- och andra facilitytjänster. Här samlas alla aktörer från branschen och du ges möjlighet att prata med de ledande leverantörerna, driftiga entreprenörer och branschkollegor. Kanske står du inför en upphandling och behöver […]

2017-01-18 | Marianne Ovesen | Nyheter

Varnish cache 2017-01-19 15:05:12